Piątek, 16 listopad 2018                                 www.uroda.2Q.pl
 

   Menu główne
:: Strona główna

:: Makijaż
:: Włosy
:: Pielęgnacja
:: Paznokcie
:: Słowniczek
:: Ciekawostki
:: Forum

:: Kontakt
:: Reklama

   Reklama

Portal ślubny, ślub, wesele
Portal dla kobiet
Sennik

  

SŁOWNICZEK

ALANTOINA składnik wygładzający skórę.
ALOES rolina wykorzystywana w przemyle perfmeryjnm i farmaceutycznym; sok łagodzi podrażnienia, ma działanie aseptyczne.
AMBRA szara wydzielina przewodu pokarmowego kaszalota; posiada balsamiczną woń podobną do piżma; stosowana w przemyle perfumeryjnym jako utrwalacz zapachów.
AMBROWIEC drzewo z rodziny oczarowatych; 5 gat. rosnące w Ameryce Płn. i rodk., Chinach i Azji Mniejszej; jest źródłem balsamów i olejków eterycznych stosowanych w przemyle perfumeryjnym i farmaceutycznym.
AMINOKWASY tworzą białka wchodzace w skład skóry; wszystkie 22 związki są wykorzystywane w kosmetyce; wygładzają cerę i zatrzymują wodę w skórze.
ANETOL eter nienasycony; ma formę białych kryształów o anyżowym zapachu; otrzymywany z olejków eterycznych: anyżowego i badianowego; rodek aromatyzujący używany w przemyle kosmetycznym, farmaceutycznym.
ANTYOKSYDANTY (przeciwutleniacze) chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki niszczą komórki i osłabiają system obronny stając się przyczyną przedwczesnego starzenia i wielu zmian.
ARBUTYNA - substancja wybielająca otrzymywana z mącznicy lekarskiej. Blokuje nadmierną syntezę i wspomaga rozpad melaniny, naturalnego barwnika skóry.
ARNIKA GÓRSKA - kwiaty arniki bogate są we flawonoidy i olejek eteryczny. Wyciąg z kwiatów ma zastosowanie w preparatach do skóry z rozszerzonymi naczynkami krwiononymi, wzmacnia ciany naczyń włosowatych, zmniejsza obrzęki, działa przeciwzapalnie.
AROMACHOLOGIA Nowa dziedzina nauki zajmująca się badaniem wpływu zapachów na odczucia, nastroje i stany emocjonalne. Poszukuje odpowiedzi jak przez zapach można osiągnąć harmonię między duszą a ciałem, czyli "holistyczną droge do wzbogacenia codziennego życia i do uczynienia sieie samych pelnmi szczęcia i piękna."

BERGAMOTKA drzewo cytrusowe należy do podgatunku pomarańczy; uprawiane w eur. krajach ródziemnomorskich i na Kaukazie; ze skórki owoców otrzymuje się aromatyczny olejek stosowany w przemyle perfumeryjnym.

CEDR Olejek otrzymywany z drzewa cedrowego jest jednym z podstawowych składników wykorzystwanych w przemyle perfumeryjnym. Chińskie prowincje Guizhou, Guangxi, Guangzhou są nadal jednym z głównych dostawców olejku cedrowego o drzewno - balsamicznym zapachu wykorzystywanym głównie w produkcji męskich wód kolońskich oraz wód po goleniu.
CERAMIDY Składnik skóry; wiążą wodę w skórze, co wykorzystywane jest w kosmetykach dla cery dojrzałej.
CHMIEL - ekstrakt z jego kwiatów jest bogaty w olejki eteryczne, substancje żywiczne, goryczkę i garbniki. Zawiera czynniki odżywcze, regenerujące bakteriostatyczne i ciągające. Działa kojąco, łagodzi podrażnienia, poprawia ukrwienie, delikatnie napina skórę i opóźnia jej starzenie.
CHOLESTEROL Jest obecny niemal we wszystkich żywch tkankach zwierzęcych i rolinnch. Przeciwutleniacz, ma działanie nawilżające.

DWUTLENEK TYTANU - naturalna substancja produkowana z czarnej rudy tytanu o postaci białego proszku. Stosowany jako barwnik oraz bezpieczny filtr UVA i UVB. Używany w produkcji szminek, pudrów oraz kosmetyków dla dzieci.

ELASTYNA - białko występujące w skórze właciwej. Otacza włókna kolagenu, czyniąc skórę sprężystą. Zawarta w wielu ujędrniających kremach pielęgnacyjnych.
EUKALIPTUS wiecznie zielone drzewa i krzewy z rodziny mirtowatych; ronie w Australii i na Tasmanii, nieliczne gat. na Nowej Gwinei, Timorze i Filipinach; z lici i gałązek otrzymuje się olejki eteryczne używane w przemyle spożywczym, perfumeryjnym, farmaceutycznym.
EUKALIPTUSOWY OLEJEK olejek eteryczny otrzymywany z lici i gałązek eukaliptusa, wykorzystywany w przemyle farmaceutycznym, perfumeryjnym i kosmetycznym.

FIOŁEK Do rodziny fiołków należy ponad 800 rolin, kwiatów, ziół, pnączy a nawet drzew. Są wród nich min. begonia czy papaja. Fiołek był od wielu wieków wykorzystywany jako składnik perfum, rodków farmaceutycznych, afrodyzjaków, słodyczy, likierów. W produkcji perfum wykorzystywane oprócz kwiatów są również licie, które mają ziołowy zapach z nutami ziemi. Kwiaty mają bogaty, słodki kwiatowy zapach. Często mieszany jest on z tuberozą, bazylią i hiacyntem. Naturalny olejek jest bardzo kosztowny. Coraz częciej stosuje się syntetyczny olejek fiołkowy.

GLA - Kwas gammalinolenowy (GLA) jest prekursorem prostaglandyny PGE1 - cennej substancji, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry. Brak GLA powoduje, że skóra staje się sucha i traci elastycznoć co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek. Niedobór ten sprawia, że naturalna odpornoć skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych zanika, a ranki i pęknięcia naskórka trudniej się goją. Jego źródłem którego jest olej z ogórecznika lekarskiego.
GLICERYZYNAT AMONOWY zwiazek o slnym działaniu przeciwzapalnym; zmniejsza zaczerwienienie i podrażnienie skóry.

HIALURONOWY KWAS Jest jednym ze składników skóry. Dodawany do kosmetyków, w celu wiązania wody w skórze.

KAROTEN - prowitamina A. Naturalny żółty barwnik rolinny. Ma zdolnoć pochłaniania promieniowania UV. Jest inhibitorem wolnych rodników. W skórze b-karoten w wyniku utleniania przekształca się w witaminę A (retinol)

LEBIODKA bylina euroazjat. z rodziny jasnotowatych (wargowych); lecznicze ziele i przyprawa (oregano, czyli "dziki majeranek"); zawarty w l. olejek eteryczny (o zapachu macierzanki) stosowany w przem. perfumeryjnym; w Polsce pospolita, porasta suche wzgórza, zarola.
LIMONEN monocykliczny nienasycony węglowodór terpenowy; o zapachu cytrynowo-pomarańczowym; b. rozpowszechniony w przyrodzie; składnik wielu olejków eterycznych (m.in. pomarańczowego, cytrynowego); rozpowszechniony w lecznictwie i w przemyle perfumeryjnym jako składnik kompozycji zapachowych.
LINALOL acykliczny nienasycony alkohol terpenowy; o zapachu konwalii; b. rozpowszechniony w przyrodzie, występuje w olejkach eterycznych (gł. linalowym, kolendrowym i różanym) oraz w postaci estru - octanu linalilu (o zapachu bergamoty); stosowany w przemysle perfumeryjnym.

MACIERZANKA półkrzew rosnący w suchych lasach sosnowych i na piaszczystych terenach Europy, Azji i Ameryki Płn.; wonne licie o właciwociach leczniczych.
MIRRA wonna substancja otrzymywana z różnych gatunków drzew balsamowych, rosnących w Afryce i na Bliskim Wschodzie; używana jako kadzidło oraz w lecznictwie, w starożytnoci także do balsamowania zwłok.

NNKT - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, zwane witaminą F. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Kwasy te pełnią ważną rolę w gospodarce lipidowej naskórka i produkcji sebum, stanowią składnik cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, są prekursorami prostaglandyn. Do tej grupy zalicza się głównie kwasy: gammalinolenowy (GLA), linolowy, arachidowy. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi i zmieniają metabolizm tłuszczów w wątrobie.

OLEJ AWOKADO olej pochodzenia roslinnego, otrzymywany z awokado; skutecznie wiąże wodę w skórze.
OLEJKI ETERYCZNE lotne substancje zapachowe pochodzenia rolinnego, powstające (w różnych częciach rolin) parują w normalnej lub podwyższonej temperaturze; lotne, przezroczyste, bezbarwne lub lekko zabarwione ciecze o przyjemnym, silnym zapachu; otrzymywane przez destylację z parą wodną, ekstrakcję lub przez wytłaczanie; stosowane w przemyle kosmetycznym i perfumeryjnym w celu uzyskania zapachu oraz jako składnik kompozycji zapachowej i utrwalacz zapachu w przemyle farmaceutycznym do aromatyzowania leków oraz w lecznictwie; działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, łagodzą bóle, poprawiają trawienie, relaksują i uspokajają.

PACZULI - pokrzywa amerykańska bylina lub krzew z rodziny wargowych; bulwy korzeniowe są jadane; z lici otrzymywany jest olejek eteryczny użytkowany w kosmetyce i przemyle perfumeryjnym.
PIŻMO substancja otrzymywana z wydzieliny gruczołów piżmowca, stosowane w perfumerii jako składnik kompozycji zapachowych i utrwalacz zapachu; również otrzymywane sztucznie.

RETINOL - czysta postać witaminy A. Przyspiesza cykl odnowy naskórka i normalizuje procesy odnowy i budowy komórek skóry, przeciwdziała jej rogowaceniu, zmniejsza przebarwienia i hamuje tworzenie plam na skórze. Zwiększa zawartoć kolagenu w skórze, jej elastycznoć i sprężystoć, powodując wyrównanie zmarszczek.

SASAFRAS silnie aromatyczne drzewo z rodziny wawrzynowatych; ronie w Ameryce Płn. i Chinach; z kory i z korzeni otrzymuje się olejek eteryczny, używany w perfumerii i w lecznictwie; korzenie służą także do sporządzania herbaty sasafranowej.

WITAMINA C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ma wpływ na wygląd i stan skóry oraz tkanki łącznej, błon luzowych, cian naczyń. Jest konieczna do procesu syntezy kalogenu, od którego zależy gojenie się ran. Wykazuje właciwoci odtruwające i odczulające, uszczelnia i uelastycznia naczynia włosowate. Rozjania brązowe plamy, redukuje wolne rodniki, wygładza zmarszczki. Jest ważna dla wytwarzania hormonów nadnerczy oraz w oddychaniu tkankowym. Poprawia wchłanianie żelaza. Podwyższone zapotrzebowanie występuje u osób żyjących pod wpływem stresu, zażywających lekarstwa, rodki uspokajające, pijących alkohol i kawę, palących tytoń, w czasie rekonwalescencji. Zabezpiecza organizm przed przedwczesnym starzeniem, wpływa korzystnie na układ odpornociowy.
WITAMINA E - uznawana jest za odmładzającą. Niedobór witaminy E w skórze, powoduje przenikanie do niej wolnych rodników, które uszkadzają wiele mechanizmów komórkowych i powodują starzenie się skóry. Działa przeciwmiażdżycowo - zapobiega utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Powoduje lepsze zużytkowanie tlenu w tkankach, polepsza przyswajanie białka, utrudnia rozpad czerwonych krwinek. Pomocna w gojeniu ran.

ZAPALICZKA rodzaj bylin z rodziny baldaszkowatych; występujących na obszarze ródziemnomorskim i w Azji rodk.; częć gat. zawiera żywice, gumożywice i olejki eteryczne wykorzystywane w przemyle farmaceutycznym, perfumeryjnym, lakierniczym, farbiarskim i tekstylnym.


żródło www.najpiękniejsza.pl



  
   Reklama

Copyright © 2Q.pl 2004 r. Wszystkie prawa zastrzeżone.


Linki sponsorowane: Iwona Młyńska Dentafem